Nemzetközi kapcsolatok - Tanulmányutak

2010 2009 2008 2007 2006 2005

2010

XXI. EURÓPAI SZÜLÉSZETI ÉS NŐGYÓGYÁSZATI KONGRESSZUS

2010. május 5-8. Antwerpen, Belgium
Dr. Csorba Roland beszámolója a Klinika 2010. évkönyvében olvasható.


XVI. GYERMEKNŐGYÓGYÁSZ VILÁGKONGRESSZUS

2010. május 22-25. Montpellier, Franciaország
Dr. Csorba Roland beszámolója a Klinika 2010. évkönyvében olvasható.


ISUOG XX. VILÁGKONGRESSZUS

2010. Október 10-14., Prága, Csehország
Az International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology (ISUOG) XX. világkongresszusán való részvételről Dr. Erdődi Balázs beszámolója a 2010. évkönyvben olvasható.


2009

Dr. Csorba Roland Dubrovnik (HR)  
Dr. Bartha Tünde Fokváros (SA), Toronto (CAN)  
Dr. Jakab Attila Amsterdam (NL)  
Dr. Juhász Alpár Gábor Fokváros (SA) FIGO XIX. Világkongresszus
2009. október 4-9.
Dr. Krasznai Zoárd Fokváros (SA)  
Dr. Kovács Tamás Hangzhou, Kína  
Dr. Kozma Bence London (UK) Tanulmányút a King's College Hospitalben
2009. október
Dr. Major Tamás Malmo (S), Fokváros (SA), Prága (CZ), Toronto (CAN)  
Dr. Póka Róbert Varsó (PL)  
Dr. Sápy Tamás Róma (I), Párizs (F)  
Dr. Szeverényi Péter Salzburg (A) Verbindung: Bindung - Trennung - Verlust Konferencia, 2009. március 13-15.
Dr. Tóth Zoltán Fokváros (SA)  
Dr. Zatik János Fokváros (SA)  
Zsámboki Judit, Varga Gyöngyi Róma (IT) Tanulmányút a római Tor Vergata Egyetemen
2009. április 17-30.

2008

XI. EURÓPAI GYERMEKNŐGYÓGYÁSZ KONGRESSZUS

2008. június 11-14. Szentpétervár, Oroszország
Dr. Csorba Roland beszámolója a Klinika 2008. évkönyvében olvasható.


I. NEMZETKÖZI GYAKORLATI 3D/4D ULTRAHANGTANFOLYAM

2008. szeptember 11-13. Budapest
Dr. Kozma Bence beszámolója a Klinika 2008. évkönyvében olvasható.


TUDOMÁNYOS EGYÜTTMŰKÖDÉS A KÍNAI ZHEJIANG EGYETEMMEL

Az év folyamán folytatódott a kínai Hangzhou városban lévő Zhejiang egyetemmel 2007-ben kezdett tudományos együttműködés a "Kromoszóma aneuploidiák gyakorisásának változása emberi spermiumban a lakóhely és évszak függvényében" című bilaterális TéT projekt keretében.
Dr. Kovács Tamás teljes beszámolója a 2008. évkönyvben olvasható.


2007

SZÜLÉSZETI ÉS NŐGYÓGYÁSZATI PSZICHOSZOMATIKA NEMZETKÖZI TÁRSASÁGÁNAK XV. VILÁGKONGRESSZUSA

Kiotó, Japán, 2007. május 13-16.
Dr. Szeverényi Péter beszámolója a 2007-es Klinikai évkönyvben olvasható.


WEILL CORNELL REPRODUKTÍV MEDICINA SZEMINÁRIUM SALZBURGBAN

Schloss Arenberg, Salzburg, Ausztria, 2007. március 25-31.
Dr. Jakab Attila beszámolója a 2007-es Klinikai évkönyvben olvasható.


MÁSODIK SZÜLÉSZETI ÉS NŐGYÓGYÁSZATI TÉRHATÁSÚ ULTRAHANG DIAGNOSZTIKAI TANFOLYAM

Amszterdam, Hollandia, 2007. május 31. - június 1.
Dr. Aranyosi János beszámolója a 2007-es Klinikai évkönyvben olvasható.


TANULMÁNYÚT A CARES INSTITUTE-BAN, NEW JERSEYBEN

CARES Institure, NJ, USA, 2007. október
Dr. Csorba Roland beszámolója a 2007-es Klinikai évkönyvben olvasható.


2006

WHO EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN VÉGZETT TEVÉKENYSÉGEK / WHO COLLABORATION

DR. BATÁR ISTVÁN

Az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) fennálló, több mint három évtizedes munkakapcsolatunk aktív részét a koppenhágai irodával (WHO Euro) folyó együttműködés jelentette ebben az évben. A Reproductive Health and Research Programme keretében megjelenő Entre Nous európai családtervezési magazin magyar nyelvű kiadásának munkálataiban veszünk rész 1989 óta. Az eredeti, angol nyelvű verzió az Interneten is hozzáférhető (www.euro.who.int/entrenous). Ennek magyar nyelvű tallózó verziója klinikánk Nővédelmi Tanácsadójában készül, és a hazai kiadás teljes munkálatait – fordítást, szerkesztést, sokszorosítást, terjesztést – a tanácsadó kollektívája végzi. Az utóbbi évek pénzügyi nehézségei ellenére az Entre Nous magyar számai eddig ingyenesen jutottak el az érdeklődő olvasókhoz, azonban finanszírozási és egyéb problémák miatt a folyóirat magyar verziója nagy valószínűséggel internetes formában jelenik meg a jövőben. Néhány korábbi szám szemelvénye már olvasható a Magyar Család- és Nővédelmi Társaság honlapján (www.novedelem.hu).


ÁRVAY EMLÉKÉREM / COMMEMORATIVE ÁRVAY MEDAL

DR. BATÁR ISTVÁN

A klinika kollektívája Árvay Emlékérmet alapított 1999-ben a néhai Árvay Sándor professzor tiszteletére, aki 1951 és 1973 között volt az intézet vezetője. A kitüntető érmet azok kapják, akik tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a Debreceni Női Klinika fejlődéséhez, hazai és nemzetközi elismertetéséhez. A bárki által benyújtható javaslatok alapján Emlékbizottság dönt a kitüntetés odaítéléséről. Ebben az évben is két emlékérem adományozására került sor.

Az egyik díjazott, Dr. Dobó Tibor főorvos (Németország) a Női Klinika igazgatójától, Dr. Tóth Zoltán professzortól vette át az Emlékérmet a klinika könyvtárában, az erre az alkalomra szervezett rendezvényen, 2006. május 31-én.

A másik kitüntetettnek, Dr. Daniel Pierotti nyugdíjas WHO/UNFPA munkatársnak (Reunion, Franciaország) Dr. Batár István adta át az Árvay Emlékérmet Belgiumban, Brüsszelben, 2006. augusztus 20-án.


SZAKMAI EGYEZTETÉS SZÖULBAN A MEDISON LTD. CO. KÖZPONTJÁBAN

DR. TÓTH ZOLTÁN
Szöul, Dél-Korea
2006. október 16-21
Beszámoló a programról >>


2005

WHO EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN VÉGZETT TEVÉKENYSÉGEK / WHO COLLABORATION

DR. BATÁR ISTVÁN

Az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) három évtizede állunk munkakapcsolatban. Az 1970-es évek első felétől vettünk részt különféle klinikai kutatásokban, és az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) támogatásával 1981-ben kezdtünk el szervezni nemzetközi továbbképző tanfolyamokat családtervezés/reproduktív egészség témakörében. E munkák elismeréseként kaptuk meg 1987-ben a WHO Collaborating Centre megtisztelő címet.

A genfi központ humán reprodukciós kutató részlegével (Special Programme of Research, Development and Research Training in Human Reproduction=HRP) 1990-ben kezdtük utolsó hosszú távú klinikai vizsgálatunkat két réztartalmú méhen belüli fogamzásgátló eszközzel (IUD). Ennek az MLCu 375 IUD-t érintő része 2004-ben lezárásra került, de a TCu 380 IUD esetek követése továbbra is folytatódik.

A koppenhágai irodával (WHO Euro) is évtizedek óta tartunk fenn együttműködést. A Reproductive Health and Research Programme keretében megjelenő Entre Nous európai családtervezési magazin magyar nyelvű kiadásának munkálataiban veszünk rész 1989 óta. Az eredeti, angol nyelvű verzió az Interneten is hozzáférhető (www.euro.who.int/entrenous). Ennek magyar nyelvű tallózó verziója klinikánk Nővédelmi Tanácsadójában készül, és a hazai kiadás teljes munkálatait – fordítást, szerkesztést, sokszorosítást, terjesztést – a tanácsadó kollektívája végzi. A pénzügyi nehézségek ellenére az Entre Nous magyar számai mind a mai napig ingyenesen jutnak el az érdeklődő olvasókhoz.


ÁRVAY EMLÉKÉREM / COMMEMORATIVE ÁRVAY MEDAL

DR. BATÁR ISTVÁN

A klinika kollektívája néhai Árvay Sándor professzor tiszteletére, aki 1951 és 1973 között volt az intézet vezetője, 1999-ben Árvay Emlékérmet alapított. Ezt azon személyek, vagy intézmények munkájának elismeréseként adományozza, akik, vagy amelyek tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a Debreceni Női Klinika fejlődéséhez, hazai és nemzetközi elismertetéséhez. A bárki által benyújtható javaslatok alapján Emlékbizottság dönt a kitüntetés odaítéléséről. Ebben az évben két emlékérem adományozására került sor.

Az egyik díjazott, Dr. Nyirjesi István professzor (Bethesda, MD, USA) a Női Klinika új igazgatójától, Dr. Tóth Zoltán professzortól vette át az Emlékérmet a Magyar Nőorvos Társaság Cervixpathológiai Szekciójának XVI. Tudományos Ülésén, Hajdúszoboszlón, 2005. október 14-én.

A másik kitüntetettnek, Dr. Fritz K. Beller professzornak (Münster, Németország/Fort Myers, /FL, USA) ugyanezen a napon Dr. Lampé László professzor, klinikánk korábbi igazgatója adta át az Árvay Emlékérmet Baselben, egy németajkú szülész-nőgyógyászok számára szervezett nemzetközi ünnepi rendezvényen.